Viktig maskin

Bästa grejen med den här lägenheten är tydligen tvättmaskinen. Visst förstod jag att det skulle bli mer tvätt med en liten i familjen, men SÅ mycket mer...! Rena kläder finns det inte något som heter längre. Bröstmjölk över nytvättade kjolen, på badrumsgolvet och på Elsa, och när jag precis tvättat och torkat bort så kräks ungen över både linne, kjol och sig själv såklart. Bara att börja om.


Mot Dalarna

Just nu. Jag och Elsa sitter på ballen, enda stället i lägenheten det är drägligt att vara.
Den blå sjalen är den nya och den är verkligen svalare. Mycket bra.



Annars håller vi på och packar för idag bär det av mot Borlänge, mor och Åke och festivaaal. Ett riktigt Peace & Love-väder verkar det bli också, de har en himla tur alltid med vädret. Förra året var det dock närapå oliidligt varmt, hoppas att det inte blir lika varmt i år. Man blir som lite nojigare också när man har det här lilla knytet att tänka på. Jobbigt med värmen för en så liten kropp. Hon är ju som ett element även i vanliga fall, menar jag.

Räddningen

Räddningen i denna värme:

Fil + frysta bär + fryst mango

Utvecklingen

Så mycket som händer på bara en vecka.

Nu är Elsa mer tillfreds med att ligga i vagnen. Igår gick vi en timmes promenad hon och jag, och hon somnade nästan så fort vi kom ut, sov hela prommen, och sov sedan ett tag sedan vagnen stannat och var inne i lägenheten. Så skönt! Men vi har fortfarande selen med i vagnen utifall att. Det skadar ju liksom inte.

En annan sak är att hon plötsligt kan somna utan att hon är i famnen eller att man aktivt försöker söva henne. Ett par tre gånger har hon nu somnat helt på egen hand. Företrädelsevis i sin babysitter, men igår även när jag lade ner henne på mage i babygymet.

Och imorse trodde jag att hon som vanligt var trött på att ligga i sovrummet vid åtta-tiden efter amningen men tji fick jag, för den rackarn somnade om. Så jag gick upp och duschade medan min dotter tog sovmorgon!

Ytterligare en grej som ändrats senaste dagarna är att hon äter snabbare och mer sällan. Hon måste väl helt enkelt ha fått in tekniken.

Och en sak till: hon har fått mer koll på sina händer och för dem hela tiden till munnen. Tidigare tror jag mest att det var en slump när hon råkade få sugtag om sina knogar eller nåt finger, men nu verkar det vara mer medvetet.

Fascinerande hur mycket som händer hela tiden. Fortsättning lär följa...


Stor tjej




"Hej! Idag fyller jag sju veckor. Känner mig ganska stor nu faktiskt."

Tupplur



Efter mycket pust och stön och spark när jag försöker få lilla grodan att somna förmiddagstupplur bredvid mig istället för på mig. Lillan vinner.

Men jo, lite mysigt är det förstås.

Uppåt

Åh! Två nätter som börjat med en fyra timmars sömn innan lillan vaknat för att äta. Härligt! Hoppas det är en vana som är här för att stanna. Nästa sovperiod varar visserligen bara 1,5 timmar, men ändå! Fyra timmars sammanhängande vila är vi (= jag, F sover i gästrummet på vardagarna numer) inte bortskämda med.

Känner mig riktigt uppåt. Elsa sover i sjalen. Älskar sjal! Den ÄR varm, selen är ju bättre så sett. Men jag tycker att det är så mycket bekvämare med sjalen än selen som jag får ont i axlarna av efter ett tag. Jag har beställt en svalare sjalvariant, Aldoria Bambu Soft heter den, från www.mammabarn.se nu. Hoppas den kommer snart. Den vi har nu är en Tricot Slen som jag fick ärva/låna av min kära moster.

Igår var vi på fika med sju stycken(!) andra mammor och bebisar. Elsa var färskast av bebbarna, och jag som tyckt hon blivit stor fick lite perspektiv. Hon är fortfarande rätt tiny ändå, min unge :-) Elsa var inte särskilt sällskaplig dock utan sov när vi kom dit, vaknade för att äta, och somnade sen igen, hehe. Hon sover gott när det är lite liv och rörelse omkring henne.

---

Vi spenderar mycket tid i köket nu för tiden, lillgrodan och jag.
Här är lite bilder från lägenhetens hjärta.



Blommor på micron. Vi fick en stor bukett från jobbet när vi var där förra veckan. På buketten satt en liten nalle från Bukowski.



Ibland tränas det lite i gymmet. Elsa är inte så himla intresserad av sakerna som hänger ner från bågen än, men tränar sina muskler gör hon absolut. Sprattel sprattel. Och ibland kläcker hon ur ett aaaah eller ggäääh.



Min kosthållning just nu sammanfattas bäst snabbt och relativt nyttigt. Lunchen ovan SER inte fräsch ut, och låter säkert inte så mysigt, men det var helt okej. Faktiskt. En burk makrill i tomatsås, lite bulgur, keso, en tomat och lite solroskärnor utgjorde en slafsig "sallad".


Nu ska jag försöka hinna städa och plocka lite innan lillan vaknar.


Helgen

I lördags tog vi först en promenad ner på stan (eller upp på stan? ner? vad säger man?). Elsa var vaken när vi la ner henne i vagnen, men - surprise! - hon accepterade det och låg bara och tittade hela vägen ner och även ett par ärenden hanns med när ungen låg i vagnen. Någonstans vid Åhlénsbesöket började hon tröttna och vi stoppade ner henne i selen. Då somnade hon som vanligt nästan på  en gång. Tjugo minuter senare smög vi ner henne i vagnen igen och hon sov tills vi kom hem.

Senare på eftermiddagen åkte vi hem till Marie och Emil för grill och mys. På vägen dit skulle vi passa på att lämna Frodes firmabil på stället som skulle tona rutorna på vår bil igår (så att F kunde ta sig tillbaka med firmabilen när vanliga bilen lämnats). Så det innebar att jag var "tvungen" att köra nya bilen själv med Elsa i. Mycket bra! Så har man det gjort. Jag har varit lite nojig för det (dels för att det är en bil jag är ovan vid, dels för att Elsa ska börja bli orolig och gråta och jag inte ska kunna göra något på en gång eftersom hon sitter i baksätet) och är alltid bekväm och låter F köra när vi ska någonstans. Hur som helst tror jag att jag gillar den här bilen bättre än mercan som vi sålde. Kändes helt bekvämt att köra. Bra det.

På kvällen åts det en jäklans massa mat och sedan en himlans massa glass, maränger, chokladsås, banan, melon. Oj oj oj. Hade ont i magen på vägen hem. Proppad. Elsa åt också mängder som brukligt om kvällen. Och vi fick passa in en mellan-målen-lucka och skynda oss iväg hem då.
Snart snart eller när som helst är det dags för M och E... kanske de föder barn i detta nu? Jag har gissat på onsdag.

Igår fick vi besök från Karlskoga av Dan och Pernilla med 4-årige Olle och 6-årige Hugo. Olle ville klappa och pussa på Elsa, sött. Men när han nös rakt på henne tyckte inte den här ömma modern att det var så sött.
Det var trevligt med besök men när de åkt kände jag liksom att luften gick ur. Hade inte ätit något egentligen sedan frukost och hade inte heller varit ute på hela dagen. Men efter middag och en liten promenad i ett av villakvarteren här omkring (ett högt skattat nöje nu - titta in i andras trädgårdar, favorisera hustyper, drömma drömma drömma) kändes det ok. 

Just ja, innan besöket igår pysslade vi och gjorde avtryck i gips av Elsas händer. Ska måla en ram och sätta in det i idag om jag hinner. Bild kommer nog.



Ett gott morgonhumör har hon i alla fall.


Tjoookis

Idag var vi till BVC för mätning och vägning igen. Och på en vecka har tjejen gått upp drygt ett halvt kilo! Från 3805g till 4330g. Längden hade inte ökat något så hon har bara lagt på sig på bredden. Lilla tjockisen. <3

Så nu slutar vi med tilläggsmatningen och kör bara amning. Känns jätteskönt att slippa flaskorna.

JUST NU

Unge sovande på armen. Mysigt efter-regnet-solsken ute. Mannen har tagit helg.



Igår tonade jag håret förresten. Samma kastanjeliknande färg som tidigare så det syns inte så mycket. Men KÄNNER mig fräschare.



Glad helg!


Totalkoll

Använder sedan en vecka en app till iPhonen som heter Total Baby. För en kontrollmänniska som mig är det super att kunna se hur många våta blöjor som byts per dygn, exakt hur många timmar som ägnas åt amning, vilken sida jag ammat på  senast, vilken tid senaste tupplur togs etcetera etcetera. Man kan också lägga in uppgifter om läkarbesök, viktökning m.m.
 
Det är också roligt att gå tillbaka och jämföra dagar. Så småningom kanske vi till och med ser ett mönster, vem vet ;-)




/Mvh nörd

Kusinträff



I helgen träffade Elsa sina kusiner Mie och Casper för första gången. Hon charmade som aldrig förr och log helt ljuvligt mycket.


Dagens



Roar mig med att ta bilder i spegeln på mig och sovande bebis.

Elsa i prickiga kalasbyxor från Kappahl och vit body från Åhléns. Jag i grönt linne från Vila och svart gammal kjol som jag inte minns var jag köpt.


Önskas: rutiner

Många man träffar nu frågar om vi kommit in i några rutiner än. Och det kan jag INTE säga att vi har. Jag funderar förresten på om det här med rutiner är något vi och Elsa ska hjälpas åt med att komma in i eller om det brukar vara så att bebbarna själva så småningom visar att var tredje timme är ett passande intervall för måltiderna och att det är skönt att sova middag mellan 13 och 15 på eftermiddagarna (som ett par exempel bara). Hur funkar det?

Här är det i alla fall ingen som helst struktur än. Elsa sitter i förarsätet i den här familjens fordon och ingen dag eller natt är den andra lik. Ibland ska det ätas ett par gånger i timmen, ibland är man nöjd i hela tre timmar sedan senaste mål mat. Ibland funkar det att ligga ner i vagnen trots att man inte sover, ibland (oftast) gallskriks det oavsett hur skumpiga vägar man går på. Vissa kvällar/nätter går det bra att somna med bara lite stryk över huvudet och närhet. Andra nätter skriks och krånglas det hur mycket som helst innan hon till sist somnar under ammande.

Nej, rutiner har vi inte. Däremot kan man börja skönja några mönster nu vid fem veckors ålder. Tillexempel:

- På kvällarna, runt 18-19 fram till 23-00, har vi maraton i ätande. Det ska ammas ungefär konstant denna period på dygnet. Ibland märker man att hon är mätt och väldigt okoncentrerad på själva ätandet, men ändå passar inget annat än att ligga vid bröstet. Jo, flaskan går ju också bra och tack vare den kan jag få en kvart att till exempel duscha eller äta eller något annat då Frode får ge flaskan.

- Elsa tycker inte så mycket om att åka vagn. Jag hoppas att det är något som kommer ändra sig, men hittills har det varit klurigt att gå ut på barnvagnspromenad med henne. Helst ska hon ha somnat till riktigt innan man lägger ner henne. Många (med tidigare erfarenhet) säger "men om vi börjar GÅ med vagnen kommer hon bli tyst och somna - de brukar ju TYCKA OM att åka vagn". Jotack - men inte den här ungen. Elsa skriker bara mer och mer tills man plockar upp henne. Prisad vare bärselen - den får alltid följa med hädanefter.

Men jo, som rubriken lyder, det skulle vara fint med LITE mer förutsägbarhet snart. Kan jag förvänta mig det? NÄR kan jag förvänta mig det? Ska vi som föräldrar göra något för att styra eller ska vi låta Elsas behov och vilja vara allenarådande? (Hmm.. här finns inga enkla svar inser jag ju, det finns väl olika "ideologier" hur man väljer att göra.)

Mm. Det var dagens tankar.

Nu ska jag och Elsa som sover i sjalen umgås med hennes förvärvarbetande fader i soffan.


Hur tiden går

Alltså vi är redan en bit in i juni! Snart är det midsommar och snart går vi mot mörkare tider igen och snart är det höst vinter slask och kyla. Närå.

Men om två veckor är det midsommar, det koms inte undan. Och veckan efter är det festivalpremiär då lilla familjen styr kosan mot Borlänge och Peace & Love.


Wohoo, festivaaaal! säger Elsa

Lista

Idag är jag glad för att
1. Det är fredag och min man (OBS ej i juridisk mening, men han är man och min) kommer snart hem från jobbet. Då är det helg.
2. Det är sol och samtidigt inte kvavt så man blir en klibbig klump av att gå utomhus.
3. När Elsa ler finns det inte några bekymmer i världen och det fladdrar varma fjärilar i bröstet. Typ.

Pussmun-minen



En klassiker. By Elsa.

Sjalad

Provade bärsjalen för första gången idag och Elsa gillar den!
Det verkar i alla fall så eftersom hon slocknade direkt. :-)


Jobbig natt

Elsa sover på mitt bröst i bärselen.

Natten till idag var den jobbigaste hittills. Lilla tjejen ville aldrig komma till ro och sova. Ätandet brukar ju fungera sövande annars, men inte då. Gnäll och skrik innan maten och likadant efteråt. Det enda som kunde lugna lite var att gå runt och bära på henne i upprätt position. Usch vad trött jag är idag.

Kanske är det första så kallade utvecklingssprånget som gör sig till känna?

Express yourself

Gulligaste minen: när underläppen skjuts ut och mungiporna dras ner. Sötaste ledsenuttrycket.

Annars är Elsas numer klassiska min pussmunnen. :-*

BVC

Och just ja.
BVC-besök igår och Elsa hade inte gått upp i vikt sedan förra veckan. Och det var ju lite illa eftersom hon är så liten redan från början. Barnmorskan trodde att det berodde på den här sjukan med inflammationen i bröstet som jag har haft. Hur som helst så ska vi nu ge lite ersättning efter amningen så att hon med säkerhet får i sig tillräckligt. Lilltjejen ska ju bli stor. Men växt på längden hade hon iallafall. Nu är hon långa 51 cm, 4 cm har hon växt sedan hon föddes!

Nästa torsdag är det dags för 1-månadskoll hos läkaren. En månad! Det är ju sjukt vad tiden går fort.

Lite uppdatering

Onsdag idag va? Det kunde lika gärna vara lördag eller måndag, jag måste hela tiden fråga vad det är för dag, för jag har ingen koll längre. Nu blir det ju konstigt också med alla dessa helgdagar som förvirrar. Men bra är att Frode får långhelg och vi ska åka på vår första resa med hela vår lilla familj. Imorgon åker vi nämligen till Elsas mormor och Åke i Borlänge. Spännande.

Igår och idag har vi haft (Elsas) bonusmormor Annette, moster Emelie och Alric här. Mycket trevligt! Jag tror Elsa blev lite trött av alla intryck och all uppmärksamhet, nu sover hon som en stock på mitt bröst.



Foto: Alric Ljunghager


Förresten: Första riktiga tveklösa leendet kom idag :-D Åh, härliga lilla varelse!

RSS 2.0